Thanksgiving, czyli Święto Dziękczynienia, to najbardziej amerykańskie ze wszystkich świąt. W USA jest obchodzone w czwarty czwartek listopada. W tym roku to właśnie dziś, 23 listopada. Przyjmuje się, że po raz pierwszy  Dzień Dziękczynienia był obchodzony w kolonii Plymouth w 1621 roku. Pielgrzymi na statku Mayflower przypłynęli jesienią 1620 roku do wybrzeży Cape Cod i założyli tam kolonię. Po przetrwaniu ostrej zimy, która zabiła ponad połowę z nich, wspólnie z Indianami obchodzili rodzaj dożynek, dziękując Bogu za przeżycie i pierwsze obfite zbiory. Co ciekawe, Święto Dziękczynienia obchodzi też Kanada (w drugi poniedziałek października), ale geneza tego dnia jest inna.Niektóre źródła podają, że Dzień Dziękczynienia stał się świętem narodowym w 1863 roku - ustanowił je prezydent Abraham Lincoln.

Celebracja "od kuchni" ;-)

Dziś miliony Amerykanów wyjeżdża z wielkich miast, by odwiedzić bliskich i zasiąść z nimi przy obficie zastawionych stołach. W menu nie może zabraknąć przede wszystkim pieczonego indyka z sosem żurawinowym, ale też tłuczonych ziemniaków, kukurydzy, ciasta z dyni i innych potraw, jak np. „apple pie” (szarlotka) czy „sweet potato casserole” (zapiekanka z batatów). Amerykanie uważają Święto Dziękczynienia za jeden z najważniejszych dni w roku. Obchodzą je niezależnie od wyznawanej religii. Jest to dla nich czas, który mogą spędzić w rodzinnym gronie, z dala od codziennego, zapełnionego obowiązkami życia. Tradycją jest wspólne oglądanie futbolu amerykańskiego W piątek po święcie odbywa się Black Friday (Czarny piątek), czyli dzień obniżek cen i promocji sklepowych. Wyprzedaże są ogromne, dlatego dlatego ludzie szaleją i często zaczynają ustawiać się w kolejkach już w nocy.